LIVE TEXT | Război în Ucraina. Brigada 205 infanterie motorizată a fost responsabilă pentru aruncarea în aer a barajului KHPP

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Brigada 205 infanterie motorizată a fost responsabilă pentru aruncarea în aer a barajului KHPP

Inundațiile ulterioare au afectat în mod disproporționat malul râului ocupat de ruși. Imaginile publicate pe 6 iunie arată că forțele ruse se retrag din pozițiile inundate.

Inundații în Ucraina ca urmare a distrugerii barajului Kahovka FOTO Profimedia

UPDATE 07.38 Rusia acuză că avioanele F-16 destinate Ucrainei „permit găzduirea de arme nucleare”. Reacția SUA

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat luni că avioanele de luptă F-16 construite în SUA pot "găzdui" arme nucleare şi a avertizat că furnizarea lor Kievului va determina o escaladare a conflictului, informează Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a refuzat marţi să discute despre capacităţile nucleare ale avioanelor de luptă F-16 , dar a remarcat că preşedintele american Joe Biden a fost consecvent în declaraţiile sale în care a susţinut că nu doreşte o escaladarea a războiului escaladând şi cu siguranţă nu în domeniul nuclear. Detalii aici

UPDATE 06.02 Forțele ruse au efectuat un alt atac cu rachete la scară largă în întreaga Ucraine în noaptea de 5 spre 6 iunie. Surse militare ucrainene au raportat că forțele ruse au lansat 35 de rachete de croazieră Kh-101/555 de la șase bombardiere Tu-95 peste Marea Caspică și că apărarea aeriană ucraineană a doborât toate cele 35 de rachete. Statul Major ucrainean a mai raportat că forțele ruse au vizat orașul Harkiv cu rachete sol-aer S-300. Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Operațional de Sud al Ucrainei, Natalia Humenyuk, a remarcat că faptul că Rusia a lansat doar rachete de tip Kh-101/555 și a întors toate navele purtătoare de rachete Kalibr de pe mare la punctele lor de bază, înainte de atac ar putea sugera că Rusia rămâne fără Kalibre. Comentariile lui Humenyuk sunt în concordanță cu numărătorile periodice ucrainene ale numărului de Kalibr rămase și cu capacitatea Rusiei de a le produce. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că forțele aerospațiale ruse au efectuat lovituri cu rachete aeriene cu rază lungă de acțiune împotriva „centrelor decizionale” ucrainene și au lovit toate țintele vizate. Ministerul Regatului Unit a raportat pe 5 iunie că forțele ruse s-au bazat recent în mare măsură pe dronele iraniene pentru a încerca să deruteze capacitățile ucrainene de apărare antirachetă, dar faptul că Ucraina încă reușește să folosească sisteme de apărare aeriană împotriva rachetelor de croazieră într-un grad atât de mare sugerează că eforturile rusești au fost în mare parte nereușite.

UPDATE 05.22 Surse ruse au afirmat că Corpul de Voluntari ruși pro-ucraineni (RDK) și Libertatea Legiunii Ruse (LSR) au plecat dintr-o așezare de graniță din regiunea Belgorod începând cu 6 iunie. Sursele ruse au publicat imagini cu forțele ruse care declară că acestea dețin controlul asupra Novaiei Tavolzhanka (un mic sat la aproximativ 3 km de granița Harkiv-Belgorod Oblast) și că elementele RDK și LSR nu mai sunt prezente în așezare. Direcția Principală de Informații Militare (GUR) ucraineană a raportat că un ofițer rus superior al Grupului Operațional Belgorod, colonelul Andrey Stesev, a fost ucis în acțiune în Novaia Tavolzhanka peste noapte, în perioada 4-5 iunie. Legiunea Libertatea Rusiei (LSR) a susținut pe 6 iunie că forțele sale l-au ucis pe Stesev.

04.37 Finanțatorul Grupului Wagner, Yevgeny Prigojin, a continuat să amenințe direct Ministerul Apărării (MOD) rus și comandamentul militar rus dacă nu își îndeplinesc cerințele pentru o armată independentă mai mare și influență politică în Rusia. Prigojin a amenințat pe 5 iunie că forțele Wagner vor „merge la Belgorod” fără permisiunea explicită din partea Ministerului Apărării Rusiei, dacă, comandamentul militar rus nu „eliberează” zonele de frontieră din regiunea Belgorod de diferite grupuri pro-ucrainene rusești care operează pe teritoriul Rusiei și să îmbunătățească situația din Shebekino (o așezare la 6 km de granița internațională). Prigojin a prezentat scrisori pe care se pare că le-a primit de la locuitorii din Shebekino care s-au plâns că armata rusă neglijează siguranța lor și l-a cerut lui Wagner să-i apere. De asemenea, Prigojin a declarat sarcastic că Ministerul Rusiei ar putea lua în considerare „folosirea unei arme nucleare pe propriul teritoriu” atunci când discuta despre refuzul comandamentului militar rus de a apăra Oblastul Belgorod, ca parte a încercării sale de a exagera dezinteresul Ministerului Rusiei de a-și apăra propriii cetățeni. Comentariile lui Prigojin despre o astfel de utilizare nucleară, ca o mare parte din sarcasmul său mai greu, nu au fost menite să fie luate la propriu. Prigojin a reiterat, de asemenea, că a cerut 200.000 de soldați și muniții pentru a pune mâna pe regiunile Donețk și Luhansk, iar această cerere poate reflecta eforturile sale de a șantaja Kremlinul pentru a le oferi forțelor Wagner resurse suplimentare și a-și extinde influența asupra Ministerului Apărării Rusiei.

UPDATE 04.14 Forțele ruse au efectuat atacuri la sol limitate de-a lungul liniei Svatove-Kreminna pe 6 iunie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat atacuri la sol fără succes în apropiere de Kreminna, Bilohorivka (10 km sud de Kreminna) și Berestove (30 km sud de Kreminna). Un blogger rus a susținut că elementele nespecificate ale Armatei a 6-a Arme Întrunite (Districtul Militar de Vest) au respins atacurile ucrainene în direcția Kupiansk. Ocupanții ruși au bombardat pentru a doua oară conducta de amoniac în districtul Kupyan din regiunea Harkiv; au fost înregistrate 6 lovituri.

image

UPDATE 03.39 Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au continuat atacurile la sol la nord și sud-vest de Bakhmut. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că elementele Grupării de Forțe de Sud (Districtul Militar de Sud) au respins patru atacuri ucrainene în apropiere de Klișchiivka (7 km sud-vest de Bakhmut) și Berkhivka (6 km nord de Bakhmut). Un proeminent blogger rus a susținut că forțele ucrainene au intrat în Berkhivka și că luptele au fost în desfășurare în așezare din după-amiaza zilei de 6 iunie. Finanțatorul Grupului Wagner Yevgeny Prigozhin a susținut anterior, pe 5 iunie, că forțele ucrainene au capturat o parte nespecificată din Berkhivka. Alte surse ruse au susținut că forțele ruse au respins atacurile ucrainene în apropiere de Berkhivka și că atacurile ucrainene au avut loc la cel puțin doi kilometri de așezare. Un alt blogger a susținut că forțele ucrainene au înaintat de la Orikhovo-Vasylivka (11 km nord-vest de Bakhmut) și au capturat poziții înalte de-a lungul autostrăzii E-40 (Bahmut spre Slovyansk). Prigojin a susținut, de asemenea, că forțele ruse au pierdut poziții nespecificate lângă Rozdolivka (la 18 km nord-est de Bakhmut). Bloggeri ruși au susținut că lupte aprige sunt în desfășurare la periferia de sud-vest a Bakhmutului și că forțele ucrainene au împins forțele ruse din pozițiile de la vest de Klișchiivka. Un blogger a susținut că unitățile forțelor speciale ruse (Spetsnaz) încearcă să împiedice forțele ucrainene să facă o descoperire în apropiere de Klișchiivka. Un alt blogger a susținut că forțele ruse au respins atacurile ucrainene în apropiere de Mayorsk (21 km sud-vest de Bakhmut) și că luptele sunt în desfășurare în apropiere de Ozaryanivka (16 km sud-vest de Bakhmut).

image

UPDATE 03.09 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive limitate de-a lungul frontului Avdiivka-Donețk pe 6 iunie, pe fondul revendicărilor continue privind contraatacuri ucrainene în zonă. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive fără succes în apropiere de Avdiivka, Sieverne (6 km vest de Avdiivka), Neveslke (13 km sud-vest de Avdiivka) și Marinka (27 km sud-vest de Avdiivka). Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins 12 atacuri rusești în zona Marinka. Purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare ucrainene Tavriisk, căpitanul Valeriy Shershen, a raportat că forțele cecene au înlocuit elementele de asalt „Furtuna Z” în zona Marinka în urmă cu aproximativ o săptămână și de atunci și-au pierdut entuziasmul inițial pentru operațiunile ofensive după ce au întâlnit rezistență ucraineană puternică în zonă. Shershen a raportat că forțele Gărzii Naționale Ruse Cecene (Rosgvardia) atacă un flanc în zona Marinka, în timp ce forțele obișnuite rusești atacă un altul. Un blogger rus a susținut că forțele ucrainene au continuat să cerceteze pozițiile rusești în apropiere de Vodyane (8 km sud-vest de Avdiivka) și au avansat în apropiere de Nevelske.

image

UPDATE 02.45 Forțele ucrainene au continuat atacurile la sol în sud-vestul Donețk și în estul regiunii Zaporizhia pe 6 iunie. Un blogger afiliat la Kremlin a raportat că forțele ucrainene au continuat operațiunile ofensive în zona Novodarivka (15 km sud-vest de Velyka Novosilka), Rivnopil (11 km sud-vest de Velyka Novosilka) , și Neskuchne (2 km sud de Velyka Novosilka). Comandantul batalionului de voluntari rus „Vostok” Alexander Khodakovsky a susținut că forțele ruse au recucerit Novodonetske (la 12 km sud-est de Velyka Novosilka) pe 6 iunie, după ce forțele ucrainene aproape că au eliberat întreaga așezare pe 5 iunie Bloggeri ruși au susținut ulterior că forțele ucrainene și-au recâștigat poziții la periferia nordică a Novodonetske. Unii bloggeri au susținut că forțele ruse nu au recucerit încă Neskuchne și că forțele ucrainene au stabilit un punct de sprijin în zona Novodarivka. O sursă rusă a susținut, de asemenea, că forțele ucrainene au încercat fără succes să desfășoare operațiuni ofensive la periferia de nord a Urozhaine (9 km sud de Velyka Novosilka). Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au atacat fără succes în direcția Novosilka (la 10 km vest de Velyka Novosilka). Purtătorul de cuvânt al Direcției Tavriisk al Forțelor de Apărare ucrainene, căpitanul Valeri Șerșen, a declarat că forțele ruse continuă operațiunile defensive în direcțiile operaționale Novopavlivka și Orikhiv în Zaporizhia și regiunile de vest Donețk.

image

UPDATE 02.29 Declarațiile oficialilor americani și europeni sunt în general în concordanță cu prognoza ISW din octombrie 2022 conform căreia rușii au un interes mai mare și mai clar în inundarea Niproului inferior, în ciuda daunelor aduse propriilor poziții și forțe defensive pregătite decât ucrainenii. ISW a evaluat anterior, la 21 octombrie 2022, că Ucraina nu are niciun interes material în exploatarea barajului și a subliniat că 80 de așezări ar risca inundații. Oficialii ucraineni au confirmat pe 6 iunie 2023 că 80 de așezări riscă inundații ca urmare a pagubelor. ISW a mai evaluat că, prin contrast, Rusia ar putea folosi inundațiile pentru a lărgi râul Nipro și a complica încercările de contraofensivă ucrainene peste elementul de apă. Surse ruse și-au exprimat îngrijorarea intensă și explicită cu privire la posibilitatea ca Ucraina să se pregătească să traverseze râul și să contraatace pe malul de est al Oblastului Herson. Filmările disponibile din 6 iunie, coroborate de afirmațiile făcute de bloggeri ruși, sugerează că inundațiile au spălat pozițiile ucrainene de lângă țărmul Dnipro și au forțat formațiunile ucrainene să evacueze în timp ce erau sub focul artileriei ruse.

UPDATE 02.05 Oficialii ucraineni au recunoscut că formațiunile și pozițiile rusești de pe malul de est ar fi putut fi amenințate de inundații din cauza topografiei zonei, unii oficiali ucraineni au sugerat că acesta a fost rezultatul manipulării haotice a detonării intenționate a barajului de către forțele ruse. Unele surse ruse au indicat că deteriorarea barajului ar putea amenința alimentarea cu apă a Crimeei ocupate, dar ISW a remarcat anterior că Crimeea a supraviețuit fără apă din râul Nipro în anii dintre anexarea ilegală inițială a Rusiei în 2014 și când accesul la apă a fost restabilit în urma invazie la scară largă din 2022. Există, desigur, și posibilitatea ca daunele structurale preexistente ale barajului să fi cauzat în cele din urmă spargerea sa și inundații, așa cum au sugerat în plus unele surse. ISW nu poate oferi o evaluare definitivă a responsabilității pentru incidentul din 6 iunie în acest moment, dar constată că balanța dovezilor, raționamentul și retorica sugerează că rușii au deteriorat în mod deliberat deteriorarea barajului.

image

UPDATE 01.46 Oficialii ucraineni au oferit asigurări că deteriorarea barajului și inundațiile ulterioare nu vor împiedica pregătirile contraofensivei ucrainene. Zelensky a subliniat că „detonarea barajului nu a afectat capacitatea Ucrainei de a-și dezocupa propriile teritorii.” Comandantul forțelor comune ucrainene, generalul locotenent Serhiy Nayev a remarcat că, comandamentul ucrainean a luat deja în considerare tendința Rusiei pentru „acțiuni insidioase”. ” și că, în consecință, orice potențiale acțiuni contraofensive planificate nu vor fi afectate în zonele în care există inundații. În plus, este de remarcat faptul că zonele teatrului care sunt afectate de inundații (cele pe o rază de 120 km între Nova Kakhovka și Kizomys) sunt foarte îndepărtate din punct de vedere geografic de zonele din prima linie unde ISW a observat activitate de luptă recentă în ultimele câteva. zile. Inundarea Niproului de jos nu va avea probabil niciun impact asupra zonelor încare au avut loc recent lupte active.

UPDATE 01.23 Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) și oficialii ucraineni au declarat că scăderea nivelului apei la lacul de acumulare Kakhovka nu ar trebui să afecteze siguranța centralei nucleare Zaporijia (ZNPP). Directorul AIEA Rafael Grossi a raportat că scăderea nivelului apei la lacul de acumulare Kakhovka nu prezintă „niciun risc imediat pentru siguranța centralei” și că personalul AIEA de la ZNPP monitorizează îndeaproape situația. Grossi a declarat că ZNPP pompează apă în canalele sale de răcire și sistemele aferente și că iazul mare de răcire de lângă ZNPP va fi „suficient pentru a furniza apă pentru răcire timp de câteva luni.” Președintele operatorului de energie nucleară ucrainean Energoatom, Petro Kotin a declarat că scăderea nivelului apei la rezervorul Kakhovka nu are un impact direct asupra nivelului apei din iazul de răcire ZNPP și a remarcat că bazinele piscinei ZNPP sunt încă la același nivel de apă.

UPDATE 01.03 Oficialii ucraineni au declarat că forțele ruse au distrus în mod intenționat barajul KHPP și au sugerat că armata rusă nu s-a pregătit pentru inundațiile ulterioare. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că informațiile ucrainene indică faptul că forțele ruse au efectuat o explozie premediată intenționată la baraj, dar au făcut-o într-o manieră „haotică”, care a permis ca echipamentul militar rus să fie inundat în aval. Zelensky a adăugat că singura modalitate de a distruge barajul este prin minare și a subliniat că forțele ruse au ocupat acum barajul de peste un an. Direcția principală de informații militare ucrainene (GUR) a declarat că forțele ruse au minat barajul la scurt timp după capturarea acestuia, la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei, iar ulterior au plantat mine suplimentare pe ecluzele și suporturile barajului în aprilie 2022. Ukhrhydroenergo a declarat că forțele ruse au distrus barajul KHPP prin detonarea unui exploziv în sala mașinilor KHPP. Centrul de Rezistență ucrainean a distribuit rapoartele de la mișcarea partizană ucraineană Atesh din Crimeea, susținând că Batalionul 1 rus al Brigăzii 205 de infanterie motorizată (Armata 49 Arme Întrunite, Districtul Militar de Sud) a fost responsabilă pentru detonarea barajului KHPP. Alți oficiali ucraineni au acuzat Rusia că a distrus în mod intenționat barajul din îngrijorarea potențialelor progrese și contraatacuri ucrainene. Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Operațional de Sud al Ucrainei, Natalia Humenyuk, a declarat că forțele ruse trebuie să-și evacueze forțele de pe malul de est (stânga) al râului Nipro, deoarece inundațiile ulterioare au afectat în mod disproporționat malul râului ocupat de ruși. Imaginile publicate pe 6 iunie arată că forțele ruse se retrag din pozițiile inundate,

UPDATE 00.37 Oficialii ruși au acuzat forțele ucrainene că au distrus barajul KHPP și au folosit acuzațiile pentru a susține eforturile în curs de a prezenta atacurile ucrainene din alte părți din Ucraina drept eșecuri imediate. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că forțele ucrainene au efectuat un atac de sabotaj la barajul KHPP, deoarece „forțele armate ucrainene nu își ating obiectivele” în operațiuni ofensive la scară largă.Această explicație este neplauzibilă, deoarece forțele ucrainene nu au efectuat încă operațiuni ofensive de amploare. Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a susținut că forțele ucrainene intenționează să trimită forțe din direcția Herson pentru a sprijini operațiunile ofensive „eșuate” în altă parte și, astfel, au distrus barajul pentru a perturba capacitatea forțelor ruse de a profita de apărarea ucraineană slăbită de pe malul de vest (dreapta). din Regiunea Herson. Această explicație este, de asemenea, neplauzibilă, deoarece forțele rusești limitate de pe malul de est (stânga) al râului nu reprezintă o amenințare semnificativă pentru malul de vest (dreapta), care nu ar necesita forțe ucrainene extinse pentru a se apăra. Oficialii ruși par să încerce din ce în ce mai mult să caracterizeze imediat eforturile ofensive ucrainene drept eșecuri și probabil că au decis să-și folosească acuzațiile împotriva Ucrainei cu privire la barajul KHPP pentru a susține acest efort informațional. Șoigu a susținut, de asemenea, pe 6 iunie, că forțele ruse - în special elemente ale Regimentului 433 de infanterie motorizată din Districtul Militar de Est (EMD) din Divizia 127 de infanterie motorizată (Armata a 5-a arme întrunite), Brigada 37 de infanterie motorizată de gardă independentă (Armata 36 arme întrunite) și Brigada 60 Independentă de Infanterie Motorizată (Armata a 5-a arme întrunite) - a respins ofensivele ucrainene în cinci direcții diferite în ultimele trei zile. Șoigu a susținut în mod absurd că forțele ruse au ucis și rănit 3.175 de militari ucraineni și au distrus 205 vehicule blindate de luptă și 52 de tancuri în ultimele trei zile de luptă în Ucraina. Sursele ruse au încercat anterior să descrie acțiunile contraofensive ucrainene drept eșecuri imediate, iar sursele ruse încearcă probabil să facă același lucru cu ceea ce ei consideră că este începutul contraofensivei ucrainene anunțate.

UPDATE 00.21 ISW nu a observat încă dovezi clare cu privire la ceea ce s-a întâmplat la KHPP pe 6 iunie și, prin urmare, nu este în măsură să ofere o evaluare independentă a responsabilităților la momentul actual. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a remarcat că SUA încă nu pot spune în mod concludent ce a cauzat distrugerea barajului, dar evaluează rapoarte conform cărora „explozia a fost cauzată de Rusia”. NBC a raportat, de asemenea, că SUA au informații care indică responsabilitatea Rusiei pentru distrugerea barajului, dar în prezent lucrează la desecretizarea informațiilor relevante. Diferiți oficiali europeni au făcut declarații în care indică faptul că ei cred că Rusia este implicată și subliniind impactul umanitar rezultat al inundațiilor.

ȘTIRE INIȚIALĂ Avariile la barajul hidrocentralei Kakhovka (KHPP) la primele ore ale zilei de 6 iunie au provocat inundații masive ale deltei râului Dnipro, ale zonelor umede alefluviului, estuarelor și așezărilor de pe țărm din regiunea Herson. Surse ruse și ucrainene au început să raporteze zgomote puternice asemănătoare cu exploziile, provenite de la KHPP (de pe râul Nipro, în zona Nova Kakhovka, la aproximativ 55 km nord-est de orașul Herson), între orele 02:00 și 02:30, ora locală, pe 6 iunie, urmate de rapoarte legate de viituri și de creșterea nivelului apei din Nipro. Administrația ucraineană din Regiunea Herson a anunțat evacuarea mai multor raioane (districte) de pe malul de vest (dreapta) al Oblastului Herson începând cu ora locală 0730 și a raportat că zoneleTyahinka, Odradokamianka, Beryslav, Ivanivka, Mykilske, Tokarivka, Ponyativka, Bilozerka și Ostriv au fost parțial sau complet inundate. Oficialii ruși de ocupație din regiunea Herson au anunțat evacuarea raioanelor Nova Kakhovka, Hola Prystan și Oleshky. Oficialii ucraineni au remarcat că peste 80 de așezări se află în zona inundabilă din regiunea Herson. Directorul general al centralei hidroelectrice din Ucraina, Ukrhydroenergo Ihor Syrota, a declarat că apa se scurge din lacul de acumulare Kakhovka cu o viteză de 15-20 cm pe oră, ceea ce Syrota a afirmat înseamnă că rezervorul va fi complet uscat în următoarele patru zile. Un cercetător de la Departamentul Ucrainean de Bioresurse de Apă de la Universitatea Agrară și Economică din Regiunea Herson, Yevhen Korzhov, a remarcat că rata debitului de apă din baraj poate duce la inundații până în aval, până la Kizomys, la aproximativ 120 km sud-vest de KHPP. Un blogger rus a susținut că nivelul apei din Nova Kakhovka, imediat adiacent KHPP, a ajuns până la 11 m.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Israelul retrage din serviciu bateriile sale de rachete Patriot. Cum explică experții decizia și ce se poate întâmpla cu ele

2 Misterul bărbatului răpit din parcarea Cortina Residence din Sectorul 1

3 Nu are noroc în dragoste și a ieșit cu 6 bărbați în 7 luni ca să-și găsească „jumătatea”

4 „Încercați să deschideți negocierile, implicați-i pe chinezi și puneți arma pe masă”

5 VIDEO „Femeile din România și cele din Italia sunt foarte diferite”